Υπεύθυνος κυκλοφορίας : MEDICINUS Παραγγελίες +0030 6937001082
Δωρεάν μεταφορικά

Search...
Close this search box.
Search...
Close this search box.

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το οξειδωτικό στρες είναι το απλό αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας στο σώμα. Όταν το σώμα μας λειτουργεί κανονικά, παράγει επιθετικές ουσίες για τα κύτταρα, μιλάμε για ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι τοξικές ουσίες παράγονται συνεχώς. Σε αντάλλαγμα, το σώμα μας παράγει μόρια ικανά να αποτοξινώσουν αυτή τη βλάβη και να επιδιορθώσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα. Η διατροφή μας περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά ικανά να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες. Δημιουργείται μια φυσική ισορροπία ώστε τα κύτταρα να παραμένουν προστατευμένα.
Ορισμός του οξειδωτικού στρες και των συνεπειών του

Η προέλευση του οξειδωτικού στρες
Το οξυγόνο (ή διοοξυγόνο, O2) είναι ένα αέριο απαραίτητο για τη ζωή. Με εξαίρεση ορισμένους οργανισμούς, το οξυγόνο απαιτείται από όλα τα ζώα, τα φυτά και τα βακτήρια για την παραγωγή ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, η προσαρμογή στο οξυγόνο των ζωντανών ειδών είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενζύμων που διευκολύνουν την κατανάλωσή του. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας κυτταρικής αναπνοής, το σώμα παράγει μόρια που μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τον εαυτό του. Αυτά τα μόρια ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Η παραγωγή ελεύθερων ριζών είναι αναπόφευκτη, καθώς δημιουργούνται καθημερινά κατά τον μεταβολισμό του οργανισμού. Αυτό το φαινόμενο είναι παρατηρήσιμο όταν ένα μήλο που έχει μείνει στην ύπαιθρο γίνεται καφέ ή όταν ο σίδηρος που εκτίθεται στον αέρα και την υγρασία σκουριάζει.

Η οξειδωτική βλάβη από την περίσσεια ελεύθερων ριζών είναι η κύρια αιτία κυτταρικής γήρανσης και γήρανσης. Εάν η περίσσευσή τους πρέπει να ελεγχθεί, η παρουσία τους είναι ωστόσο απαραίτητη για την τόνωση των μηχανισμών κυτταρικής επιδιόρθωσης και ομοιόστασης, ιδιαίτερα για την άμυνα έναντι των βακτηρίων.

Αντιοξειδωτικά αμυντικά συστήματα

Το σώμα έχει ένα αμυντικό σύστημα για τον έλεγχο αυτών των ελεύθερων ριζών. Υπάρχει τότε μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών και του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος του σώματός μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κύτταρο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί παρά το σχηματισμό αυτών των ελεύθερων ριζών.

Το αμυντικό σύστημα που διαθέτει ο οργανισμός αποτελείται, αφενός, από αντιοξειδωτικά μόρια που προέρχονται εν μέρει από τη γενική διατροφή. Μπορούμε να αναφέρουμε τις βιταμίνες A, C και E, αλλά και το συνένζυμο Q10, τα καροτενοειδή, τις πολυφαινόλες και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Από την άλλη, περιλαμβάνει ένα ενδογενές ενζυματικό σύστημα του οποίου η αντιοξειδωτική ικανότητα είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά ένζυμα περιλαμβάνουν την υπεροξειδική δισμουτάση (SOD), την καταλάση (CAT) και την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx), απαραίτητα για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή (λαχανικά, φρούτα, ψάρια, σογιέλαιο) θα πρέπει θεωρητικά να είναι επαρκής για να παρέχει στον οργανισμό μας τα αντιοξειδωτικά και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον περιορισμό των βλαβερών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υποβάλλουμε τακτικά σε οξειδωτικό στρες;

Ωστόσο, ο καθημερινός τρόπος ζωής μας έρχεται αντιμέτωπος με τη ρύπανση, την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (UV), την απορρόφηση αλκοόλ ή φαρμάκων, το κάπνισμα, που είναι καταστάσεις που δημιουργούν υπερβολικά ελεύθερες ρίζες.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκύψει από εξωτερικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, η μόλυνση ή η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει και να είναι η αιτία του οξειδωτικού στρες, όπως η μη ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική αθλητική πρακτική, το άγχος ή η κούραση. Μια διατροφική ανεπάρκεια σε βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία μπορεί να προάγει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών.

Οι αντιοξειδωτικές άμυνες τείνουν φυσικά να μειώνονται με την ηλικία. Ταυτόχρονα, αυξάνεται το επίπεδο των ελεύθερων ριζών. Το δέρμα είναι το πρώτο που υποφέρει από την επίδραση των ελεύθερων ριζών. Συνιστάται να εφαρμόζετε τακτικά κρέμες και άλλες τοπικές θεραπείες για την προστασία του και την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. Για την καλύτερη αναδόμηση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη από το οξειδωτικό στρες, μπορούμε να φέρουμε περισσότερα χρήσιμα στοιχεία στο σώμα μας λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής από το στόμα.

Όταν αυτή η παραγωγή υπερβαίνει την ικανότητα της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού ή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, αυτή η διαταραχή της ισορροπίας αντιστοιχεί στη λεγόμενη κατάσταση του οξειδωτικού στρες.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων προβλημάτων υγείας: κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις, υπέρταση, πονοκεφάλους, άγχος, διαβήτης, αϋπνία, απώλεια μνήμης...

Πώς να περιορίσετε και να μειώσετε το οξειδωτικό στρες;

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι ένας τρόπος καταπολέμησης του οξειδωτικού στρες. Ακόμη και με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αναπόφευκτα ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με τον ήλιο, τη ρύπανση, το στρες, τους ιούς και τα μικρόβια που δημιουργούν πλεόνασμα ελεύθερων ριζών που οδηγεί σε οξειδωτικό στρες.

Αυτό δεν σημαίνει κατανάλωση αντιοξειδωτικών σε μεγάλες ποσότητες, με κίνδυνο να σπάσει η ισορροπία της ισορροπίας υπέρ/αντιοξειδωτικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σκόπιμο να καθιερωθούν, όταν λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής με βάση βιταμίνες και μέταλλα, περιόδους ανάπαυσης (που συνήθως ονομάζονται «ξέπλυμα») δύο έως τριών εβδομάδων.

Το GliSODin είναι μια μοναδική ένωση που προκύπτει από τον συνδυασμό ενός εκχυλίσματος πεπονιού – φυσικά πλούσιου σε ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο, την υπεροξειδική δισμουτάση (SOD) – και μια πρωτεΐνη σιταριού, τη γλιαδίνη. Το SOD υπάρχει στη σύνθεση των συμπληρωμάτων διατροφής SOD που διαμορφώνονται από τα εργαστήρια ISOCELL, το GliSODin προετοιμάζει τον οργανισμό να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο οξειδωτικό στρες μέσω της ταχύτερης κινητοποίησης της ενδογενούς άμυνας προκειμένου να διατηρηθεί μόνιμα η προ/αντιοξειδωτική ισορροπία.

Το GliSODin προσφέρει εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να προετοιμάσουν τον οργανισμό να ανταποκριθεί στο οξειδωτικό στρες κινητοποιώντας ένα αμυντικό σύστημα.

Βρίσκουμε επίσης, στα συμπληρώματα διατροφής GliSODin, βιταμίνη C και E και στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος ή το σελήνιο που μπορούν να δράσουν στις ελεύθερες ρίζες για την καλύτερη εξάλειψή τους. Η τακτική διατροφή του οργανισμού με τα σωστά θρεπτικά συστατικά είναι μεγάλη βοήθεια.

Το συμπλήρωμα διατροφής State General δρα ως πραγματική προστατευτική ασπίδα έναντι των εξωτερικών επιθέσεων και βοηθά στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. Το γενικό ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνεται, αν φροντίσουμε να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή. Το σελήνιο που περιέχεται στο συμπλήρωμα διατροφής είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αντιοξειδωτική του δράση το καθιστά σύμμαχο για το δέρμα.

Το GliSODin Anti-aging μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων που υπάρχουν στο σώμα για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο είναι εν μέρει υπεύθυνο για τη γήρανση του δέρματος. Πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, η φόρμουλα του αντιγηραντικού συμπληρώματος διατροφής βοηθά στην αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος για λαμπερό δέρμα, ενώ η πρόωρη γήρανση του δέρματος μπορεί να μειωθεί και να καθυστερήσει.

Χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα τοπικής φροντίδας, όπως κρέμες, φυτικά έλαια ή ακόμα και ορός, και σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να δράσουν στο οξειδωτικό στρες.

Όλες οι συμβουλές μας για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης