Η φυσική διαδικασία της κυτταρικής αναπνοής δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που ρυθμίζονται φυσικά από την παραγωγή αντιοξειδωτικών στο σώμα μας. Απαραίτητα για τον οργανισμό μας, μπορεί ωστόσο να είναι επιβλαβή για αυτόν όταν παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, προκαλώντας έτσι διαταραχή της φυσιολογικής ισορροπίας. Αυτή η ανισορροπία ονομάζεται οξειδωτικό στρες: θεωρείται η κύρια αιτία της κυτταρικής γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν. (Οξειδωτικό στρες στην εικόνα: δείτε το infographic)
Η Anne-Marie Roussel, Ομότιμη Καθηγήτρια Μεταβολικής και Διατροφικής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ των Άλπεων, επιθυμεί να πιστοποιήσει αυτήν την προσέγγιση και να την αποκαταστήσει:
«Οι ελεύθερες ρίζες είναι οξειδωτικά είδη που παράγονται κατά την κυτταρική αναπνοή. Η ανεξέλεγκτη παραγωγή τους προκαλεί οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες δεν είναι τα κακά οξειδωτικά, ενώ τα αντιοξειδωτικά λέγεται ότι είναι τα καλά παιδιά. Δεν είναι θέμα καταστροφής όλων των ελεύθερων ριζών. Είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό και ορισμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητα για τη φαγοκυττάρωση και την αντιβακτηριακή άμυνα. Ωστόσο, παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, οδηγούν σε διαταραχή της απαραίτητης φυσιολογικής ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής τους και της «αποτοξίνωσής» τους από τα αντιοξειδωτικά. »
Το υπερβολικό βάρος, η γήρανση, το μεταβολικό σύνδρομο και ορισμένες συνθήκες ζωής όπως η κατανάλωση καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση στον ήλιο συμβάλλουν στην υπερπαραγωγή αυτών των ελεύθερων ριζών και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσουν σε κατάσταση οξειδωτικού στρες.
Σε επίπεδο δέρματος, το οξειδωτικό στρες οδηγεί ιδιαίτερα σε πρόωρη γήρανση αλλά και σε ξηρότητα, απολέπιση, απώλεια ελαστικότητας, σχηματισμό ρυτίδων και εμφάνιση χρωστικών κηλίδων καθώς και πτώση του επιπέδου του κολλαγόνου. Πράγματι, η έκθεση στον ήλιο αντιστοιχεί σε «βομβαρδισμό» της UV, η οποία θα παράγει ελεύθερες ρίζες σε μεγάλες ποσότητες.
Το SuperOxide Dismutase (SOD) – ανακαλύφθηκε το 1968 – εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και βρίσκεται στην κορυφή της αντιοξειδωτικής πυραμίδας. Είναι η πιο αποτελεσματική από όλες τις άμυνές μας, πολύ πιο μπροστά από τη βιταμίνη C ή τις πολυφαινόλες. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μειώνεται με την ηλικία. Τα συμπληρώματα διατροφής SOD επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της γήρανσης. Το φυτικό SOD που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη φαρμακοβιομηχανία βοοειδούς προέλευσης ανακαλύφθηκε από παραγωγούς πεπονιού στη νότια Γαλλία, ιδίως στην περιοχή της Αβινιόν ( μάθετε περισσότερα ). Παρατηρούν ότι μια συγκεκριμένη ποικιλία πεπονιού πεπονιού διατηρείται πολύ καλύτερα από τις άλλες, χωρίς ρυτίδες ή αλλοίωση της φλούδας της, με διάρκεια ζωής τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή των κλασικών πεπονιών. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, τα εργαστήρια ISOCELL προσέγγισαν αγρότες που καλλιεργούν αυτή την ποικιλία για να αποκτήσουν το φυτικό SOD που προέρχεται από αυτήν. Αυτό βρίσκεται πλέον στην καρδιά του συμπληρώματος διατροφής SOD GliSODin - η βάση των εργαστηριακών προϊόντων - σε συνδυασμό με μια πρωτεΐνη σιταριού (γλιαδίνη) προκειμένου να γίνει βιοδιαθέσιμο.