Υπεύθυνος κυκλοφορίας : MEDICINUS Παραγγελίες +0030 6937001082
Δωρεάν μεταφορικά

Search...
Close this search box.
Search...
Close this search box.

ΣΚΟΥΡΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ιδέα ότι το μαύρο δέρμα είναι «φυσικά φωτοπροστατευμένο» είναι ευρέως διαδεδομένη και εν μέρει αληθινή. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα πρέπει να προσδιοριστούν λαμβάνοντας υπόψη έναν ορισμένο αριθμό στοιχείων.
Μαύρο, ευαίσθητο δέρμα

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι μαύροι και οι μικτές επιδερμίδες πρέπει επίσης να προστατεύονται από τον ήλιο. Το καλοκαίρι μπορεί να εμφανιστεί αφυδάτωση, απολέπιση, ξηρότητα ακόμα και ηλιακό έγκαυμα. Είναι η μελανίνη που περιέχεται στην επιδερμίδα που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Το τελευταίο έχει αναπτυχθεί ως συνάρτηση της γενετικής προσαρμογής του ανθρώπου στο περιβάλλον του. Τα καυκάσια, λευκά δέρματα παράγουν λιγότερη μελανίνη από τα σκούρα δέρματα. Τα μαύρα δέρματα αρχικά ζουν σε ένα ηλιόλουστο κλίμα, επομένως η μελανίνη παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες για να λειτουργήσει ως ασπίδα ενάντια στις ακτίνες UV.

Μακροπρόθεσμα, οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου είναι η ανάπτυξη δερματικών καρκίνων: καρκινώματα (95% των περιπτώσεων) και μελανώματα (5% των περιπτώσεων αλλά οι πιο σοβαροί). Εάν επηρεάζουν κυρίως άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, οι κίνδυνοι δεν αποκλείονται εντελώς για εκείνους με σκούρο δέρμα. Σύμφωνα με στοιχεία της American Cancer Society, που δημοσιεύονται από το Skin Cancer Foundation, κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στα 100.000 άτομα στον μαύρο πληθυσμό θα εμφανίζουν μελάνωμα, 4 στα 100.000 άτομα στον ισπανόφωνο πληθυσμό και 25 άτομα στα 100.000 ο λευκός πληθυσμός. Στο τέλος μιας πενταετίας, τα ποσοστά επιβίωσης θα ήταν 93% στους «Καυκάσιους» ασθενείς και μόνο 70% στους Αφροαμερικανούς,…

Όχι μαύρο δέρμα αλλά μαύρα δέρματα!

Υπάρχουν περίπου 35 διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου δέρματος με καφέ και σκούρο επιδερμικό χαρακτήρα, οι οποίες, όπως το δέρμα του Καυκάσου, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και κατάλληλες προστατευτικές χρήσεις.

Οι ματ φωτότυποι (4 και 5) μαυρίζουν εύκολα, μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα ή ακόμη και, μακροπρόθεσμα, μελάνωμα εάν εκτίθενται έντονα, μακροχρόνια και τακτικά χωρίς προστασία. Και αν αυτός ο κίνδυνος είναι χαμηλός ή και μηδενικός για το πιο σκοτεινό επίπεδο (φωτότυπος 6), ωστόσο δεν αποκλείεται!

Κατά τις πρώτες εκθέσεις, είναι προτιμότερο οι φωτότυποι 6 να χρησιμοποιούν τουλάχιστον έναν παράγοντα προστασίας SPF 15. Για πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες συνιστώνται δείκτες που κυμαίνονται από 30 έως 50 ανάλογα με τον βαθμό ευαισθησίας.

Ποια προστασία για το μαύρο δέρμα;

Το μικτό, σκούρο ή μαύρο δέρμα κινδυνεύει από ηλιακό έγκαυμα, γήρανση του δέρματος και καρκίνο του δέρματος. Η ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο και η κατάλληλη προστασία βοηθούν στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος και των προβλημάτων υπερμελάγχρωσης, μια κοινή ταλαιπωρία στο μαύρο δέρμα. Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία που προστατεύει τα βαθιά κύτταρα του δέρματος, το σκούρο δέρμα περιέχει υψηλότερο επίπεδο μελανίνης από το λευκό δέρμα. Ως εκ τούτου, το μαύρο δέρμα, το οποίο είναι πιο χρωματισμένο, είναι φυσικά πιο ανθεκτικό στον ήλιο, ωστόσο, δεν έχει ανοσία στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η αντίσταση στον ήλιο τείνει να εξασθενεί όταν τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα ζουν σε λιγότερο ηλιόλουστα κλίματα. Ο ήλιος είναι πράγματι ένα από τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης, επομένως το σκούρο δέρμα δεν είναι πλέον τόσο προστατευμένο εάν ο ήλιος είναι λιγότερο παρών.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκαυμάτων, χρωστικών κηλίδων και πρόωρης γήρανσης του δέρματος, η χρήση ισχυρής αντηλιακής προστασίας είναι απαραίτητη. Επιλέγεται πάντα ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και την ευαισθησία του τελευταίου. Τα μαύρα δέρματα μπορούν να ικανοποιηθούν με SPF ίσο ή μικρότερο από 30. Τα μαύρα και μικτά δέρματα είναι συχνά πιο επιρρεπή στην ξηρότητα του δέρματος, ίσως είναι συνετό να στραφείτε σε ιδιαίτερα ενυδατικά αντηλιακά για να αποφύγετε τον κίνδυνο απολέπισης. Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός σας, καλό είναι πάντα να μην εκτίθεστε στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες, όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του, μεταξύ μεσημέρι και 4 μ.μ. Ομπρέλες, καπέλα και μπλουζάκια είναι ευπρόσδεκτα. Για την ανακούφιση του σκούρου δέρματος μετά την έκθεση, τα θεραπευτικά τζελ και τα βάλσαμα είναι κατάλληλες λύσεις, τα φυσικά προϊόντα με βάση την αλόη προσφέρουν μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όλες οι συμβουλές μας για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης