Υπεύθυνος κυκλοφορίας : MEDICINUS Παραγγελίες +0030 6937001082
Δωρεάν μεταφορικά

4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μια προστασία από ιούς, βακτήρια και παράσιτα. Για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας και να αναπτύξετε την άμυνά σας, ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί επίσης να βοηθήσει τον οργανισμό να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σώμα.
Έχετε ένα καλό πρότυπο ύπνου

Οι πολύ σύντομες νύχτες ή ο κακής ποιότητας ύπνος βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σώμα χρειάζεται ξεκούραση για τις διάφορες λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας του ανοσοποιητικού. Μελέτες έχουν πράγματι αποδείξει την ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και του ύπνου: η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου θα επηρεάσει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Τα τελευταία έχουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική αντίδραση και στην παραγωγή αντισωμάτων.

Για ξεκούραστο ύπνο, αποφεύγουμε τις κακές συνήθειες και προάγουμε ένα υγιές περιβάλλον ύπνου. Η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, για παράδειγμα, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας.

Για μια επιτυχημένη βραδιά, είναι προτιμότερο να προτιμάτε στιγμές χαλάρωσης δύο ώρες πριν τον ύπνο και να αποφεύγετε σωματικές δραστηριότητες που ευνοούν την αφύπνιση. Το διάβασμα, η μουσική και η χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία του σώματος για έναν καλό βραδινό ύπνο. Μια ώρα μετά τον ύπνο, αποφεύγουμε να εκτεθούμε στα μπλε φώτα των οθονών, των υπολογιστών, των smartphone ή των tablet διαταράσσουν τον ύπνο και τους κύκλους ύπνου.

Η διατήρηση μιας κανονικότητας στις ώρες ύπνου εκτιμάται πολύ από τον οργανισμό μας. Πηγαίνετε για ύπνο όταν νιώθετε την ανάγκη να κοιμηθείτε! Το ιδανικό είναι να πηγαίνετε για ύπνο μεταξύ 9 μ.μ. και τα μεσάνυχτα. Το να σηκώνεσαι κάθε μέρα την ίδια ώρα προϋποθέτει το σώμα, που προγραμματίζει πιο εύκολα τους μηχανισμούς του να κοιμηθείς, έναν ενάρετο κύκλο!

Ο καλός ύπνος επιτρέπει στο σώμα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θα είναι καλύτερα σε θέση να ανταποκριθεί στις λοιμώξεις.

Άσκηση τακτικά

Ο υγιεινός τρόπος ζωής τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους μοχλούς που βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κίνηση ενεργοποιεί το σώμα που απελευθερώνει ορμόνες, κυτοκίνες, καθώς και γλουταμίνες, ενεργά συστατικά που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν οι μύες συστέλλονται ή τεντώνονται, το σώμα απελευθερώνει μυοκίνες, ουσίες που είναι πολύ ωφέλιμες για την υγεία. Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην εκγύμναση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, ενισχύει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στις επιθέσεις και μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από διάφορες ασθένειες. Ο αθλητισμός διεγείρει επίσης την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και προάγει τη σύνθεση της ιντερφερόνης, ενός απαραίτητου μορίου για την ανοσία.

Η σωματική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και επιτρέπει σε ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος να κυκλοφορούν καλύτερα στο σώμα. Τα σωματικά δραστήρια άτομα επωφελούνται από μια ανοσοπροστατευτική δράση.

Εάν η αθλητική δραστηριότητα είναι πολύ ωφέλιμη, η υπερβολική προπόνηση μπορεί ωστόσο να είναι επιβλαβής για το σώμα. Κουρασμένος, ο τελευταίος χάνει την αποτελεσματικότητά του, ο υπερβολικός αθλητισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος στον οργανισμό. Οι ασκήσεις που είναι πολύ έντονες μπορεί να τείνουν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας ευκολότερο για τους ιούς να εισέλθουν στο σώμα. Το σωστό άθλημα είναι αυτό που επιτρέπει στον οργανισμό να παλέψει ενάντια στην καθιστική ζωή, αρκούν 30 λεπτά άθλησης ή σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης. Η αθλητική δραστηριότητα είναι επίσης εξαιρετική για την υγεία, τη φυσική κατάσταση, τη ζωτικότητα και το ηθικό, επομένως δεν υπάρχει λόγος να τη στερήσετε τον εαυτό σας εάν δεν κάνετε την υπέρβαση. Η άσκηση απελευθερώνει την ένταση, αποτοξινώνει το σώμα, αποσυνδέει το μυαλό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αφιερώστε χρόνο για χόμπι

Αν το άγχος μερικές φορές είναι πολύ χρήσιμο για να αντιμετωπίσουμε κάποιες καθημερινές δυσκολίες, το έντονο και τακτικό άγχος δεν είναι χωρίς συνέπειες στον οργανισμό μας. Δρα επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα τροποποιώντας την έκφραση των γονιδίων που υπάρχουν στα λευκά αιμοσφαίρια. Μόλις τροποποιηθούν, αυτά τα κύτταρα μπορεί να είναι επιρρεπή σε υπερβολικές και ασυνήθιστες ανοσολογικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Για να αποφύγετε το άγχος, τα χόμπι, τα αθλήματα ή οι δημιουργικές δραστηριότητες είναι μια εξαιρετική λύση. Πράγματι, ο ελεύθερος χρόνος, που συνδέεται με την έννοια της ευχαρίστησης και του κινήτρου, προστατεύει από τις επιπτώσεις του στρες. Η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι ορμόνες του στρες, μειώνονται όταν ασκούμε μια δραστηριότητα που μας εμψυχώνει. Παράλληλα, το σώμα απελευθερώνει μια αυξητική ορμόνη που αντιμετωπίζει τυχόν αλλοιώσεις που προκαλούνται από το στρες και δρα στο επίπεδο της ανοσίας. Το άγχος και οι καρδιακοί παλμοί μειώνονται, ένα διάλειμμα που εκτιμάται από το σώμα!

Η επιλογή των χόμπι είναι πολύ ελεύθερη! Τα διαλείμματα κάνουν πολύ καλό στο σώμα. Οι δραστηριότητες κατά του στρες μπορεί να είναι χειρωνακτικές δραστηριότητες, κηπουρική, DIY, μηχανική, διάβασμα, κοινόχρηστο γεύμα με φίλους, ακρόαση μουσικής, επιτραπέζια παιχνίδια...

Υιοθετήστε μια κατάλληλη δίαιτα

Η τροφή παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας, η δράση της στην αποτελεσματικότητα της φυσικής μας άμυνας είναι καθοριστική. Είναι στο φαγητό που το σώμα μας αντλεί όλη του τη δύναμη. Μια υγιεινή και διαφοροποιημένη διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα επεξεργασμένα πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται υπέρ των φρέσκων, εποχιακών και μη επεξεργασμένων τροφίμων. Η διαφοροποίηση της τροφής σας πολλαπλασιάζει τις πηγές θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα: πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά… κάθε είδος τροφής περιέχει θρεπτικές ιδιότητες που είναι χρήσιμες για τον οργανισμό.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι σημαντικά στοιχεία για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο είναι, για παράδειγμα, μεταλλικά άλατα απαραίτητα για την καλή λειτουργία της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών και άλλων τροφών

Όλες οι συμβουλές μας για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης

EL