Υπεύθυνος κυκλοφορίας : MEDICINUS Παραγγελίες +0030 6937001082
Δωρεάν μεταφορικά

Search...
Close this search box.
Search...
Close this search box.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το δέρμα των καπνιστών είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των μη καπνιστών. Η χαλάρωση του οβάλ του προσώπου, οι ρυτίδες κ.λπ. είναι από τα ορατά σημάδια του καπνίσματος. Φυσικά οι κανόνες του παιχνιδιού αναδιανέμονται ανάλογα με διαφορετικούς παράγοντες όπως ο αριθμός των ετών καπνίσματος, ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται κάθε μέρα, η ηλικία του πρώτου τσιγάρου, … Η διακοπή του καπνίσματος έχει θετικά αποτελέσματα στην ομορφιά του δέρματος και στη γενική υγεία του σώματος.
Πιο ελαστικό δέρμα

Οι καπνιστές τείνουν να έχουν λίγο χαλαρό δέρμα, οι πρώτες ρυτίδες εμφανίζονται πρόωρα. Πράγματι, το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη και επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος. Για τι ? Πίσσες, νικοτίνη, υδράργυρος, μόλυβδος, αρσενικό είναι ουσίες που βρίσκονται σε ένα τσιγάρο. Με το κάπνισμα, επιβάλλουμε αυτές τις ουσίες στα κύτταρα του δέρματός μας, τα τελευταία στη συνέχεια οξυγονώνονται λιγότερο καλά, γεγονός που οδηγεί στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης χαμηλότερης ποιότητας. Δεδομένου ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα του δέρματος, εμφανίζονται βαθιές ρυτίδες, σημειώνονται λεπτές γραμμές γύρω από τα χείλη και τη γωνία των ματιών.

Ο καπνός πράγματι προκαλεί γήρανση του δέρματος και οξείδωση των κυττάρων, μιλάμε για οξειδωτικό στρες. Υπό την επίδραση της νικοτίνης, παράγονται σε μεγάλες ποσότητες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αλλοιώνουν την ποιότητα της επιδερμίδας και προάγουν την εμφάνιση ρυτίδων. Το αμυντικό μας σύστημα αποτελείται από αντιοξειδωτικά μικροθρεπτικά συστατικά… αλλά αυτά καταστρέφονται γρήγορα από το κάπνισμα. Οι πρωτεΐνες υποστήριξης του δέρματος και οι ελαστικές ίνες χάνουν τη στήριξή τους, η κυκλοφορία του αίματος και η οξυγόνωση των ιστών διαταράσσονται.

Μη αναστρέψιμο φαινόμενο; Οχι εντελώς ! Είναι δύσκολο να αντιστρέψετε την πορεία του χρόνου και οι ρυτίδες δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος διακόπτει την επιταχυνόμενη διαδικασία γήρανσης: ο σχηματισμός νέων ρυτίδων επιβραδύνεται.

Πιο λαμπερή επιδερμίδα

Ο θαμπός, γκρίζος τόνος του δέρματος είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά και ορατά συμπτώματα του καπνίσματος. Η επιδερμίδα μπορεί μερικές φορές να κιτρινίσει και να καλυφθεί με καφέ κηλίδες. Το σώμα στερείται ένα μέρος οξυγόνου, τα αιμοφόρα αγγεία, που φέρνουν οξυγόνο στα κύτταρα, βλέπουν τη διάμετρό τους να συρρικνώνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ροδόχρου ακμής στο πρόσωπο. Η αγγειοσυστολή, η στένωση του διαμετρήματος των αιμοφόρων αγγείων, επηρεάζει άμεσα το σώμα: καθώς διαταράσσεται η μεταφορά οξυγόνου στο δέρμα, τα κύτταρα της επιδερμίδας αποκτούν μια γκριζωπή απόχρωση. Το περίγραμμα των ματιών, μια ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή, μπορεί επίσης να φαίνεται κουρασμένο. Μπορεί να εμφανιστούν καφέ κύκλοι γύρω από τα μάτια.

Η έλλειψη οξυγόνου που προκαλείται από το κάπνισμα φράζει τους πόρους του δέρματος. Αυτή η έλλειψη οδηγεί στην εμφάνιση μαύρων στιγμάτων, γεγονός που κάνει την επιδερμίδα ακόμα πιο θαμπή. Ωστόσο, όταν σταματήσετε το κάπνισμα, το δέρμα μπορεί να ανακτήσει τη φωτεινότητά του! Τα κύτταρα του δέρματος οξυγονώνονται ξανά σωστά και το δέρμα αναπνέει! Τα κύτταρα αναγεννώνται, οι πόροι απελευθερώνονται, τα μαύρα στίγματα εξαφανίζονται σταδιακά και η επιδερμίδα γίνεται πιο φωτεινή. Είναι πιθανό το σώμα να χρειάζεται μια μεταβατική φάση η οποία εκφράζεται με διαφορετικά συμπτώματα στο δέρμα: τα μαύρα στίγματα μπορεί να μετατραπούν σε σπυράκια ακμής, συχνά κόκκινα. Όταν το σώμα έχει εκκενώσει όλες τις συσσωρευμένες τοξίνες και το αίμα καθαριστεί, τα κύτταρα αναπνέουν ξανά και η επιδερμίδα επίσης!

Λιγότερες ατέλειες

Περισσότερο ζαρωμένο δέρμα προσώπου, γκρίζα επιδερμίδα, μαύρα στίγματα, ... το κάπνισμα σημαδεύει το δέρμα. Εκτεθειμένο στον καπνό του τσιγάρου και στα επιβλαβή συστατικά του, το σώμα υποφέρει: η επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από το κάπνισμα μπορεί να μοιάζει με δερματικά προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι ουσίες στον καπνό διαταράσσουν τις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος. Μια μόνο τζούρα καπνού τσιγάρου απελευθερώνει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερες ρίζες. Αυτά επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση ατελειών στο πρόσωπο, ρυτίδες, μαύρους κύκλους, γκρίζα επιδερμίδα, πάχυνση του δέρματος… Το κάπνισμα επιδεινώνει επίσης δερματικά προβλήματα όπως ροδόχρου ακμή ή ψωρίαση.

Η νικοτίνη δρα επίσης στην ομορφιά του δέρματος, είναι πηγή ατελειών. Ερεθίζοντας το τοίχωμα των σμηγματογόνων αδένων, είναι πιθανό να εμφανιστούν κύστεις στο δέρμα. Η Εθνική Ένωση Δερματολόγων - Αφροδισιολόγων επισημαίνει επιστημονικές μελέτες που επισημαίνουν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών σε αυτό το σημείο. Μακριά από το να είναι ίσο σε αυτό το πρόβλημα, το γυναικείο δέρμα φαίνεται πιο ευαίσθητο στην τοξικότητα του καπνού. Οι γυναίκες καπνίστριες θα ήταν πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κύστεων στο δέρμα. Με τη διακοπή του καπνίσματος, αυτές οι κύστεις θα μπορούσαν να εξαφανιστούν στο 70% των περιπτώσεων.

Ένας καλύτερος γενικός τρόπος ζωής που μπορεί να δει κανείς στην επιδερμίδα

Γενικότερα, η διακοπή του καπνίσματος κάνει πολύ καλό στον οργανισμό. Εκτός από το ότι επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει και τα κύτταρα της επιδερμίδας να αναγεννηθούν, οι πνεύμονες αναβιώνουν μια δεύτερη νεότητα, μειώνεται ο κίνδυνος ασθενειών, καρκίνων και καρδιακών προβλημάτων. Το σώμα κερδίζει ενέργεια και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται.

Εάν το πρόσωπο, η επιδερμίδα, το δέρμα, τα μαλλιά και τα δόντια είναι ορατά πιο υγιή κατά τη διακοπή του καπνίσματος, η διακοπή του καπνίσματος έχει μια γρήγορα ορατή θετική επίδραση στους πνεύμονες. Γίνεται ευκολότερη η αναπνοή μετά από τρεις ημέρες διακοπής και, μετά από 30 ημέρες διακοπής, οι βρογχικές βλεφαρίδες μεγαλώνουν ξανά. Η καρδιά, ένα όργανο που υποφέρει πολύ από το κάπνισμα, βλέπει να μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων. Οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες βελτιώνουν τη γονιμότητά τους με το να κόψουν το κάπνισμα.

Ο οργανισμός και το δέρμα δεν είναι ευαίσθητα στο στρες. Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είναι και ψυχολογικά θετικά. Η συγκέντρωση αυξάνεται. Απελευθερωμένος από έναν εθισμό, το μυαλό μπορεί να επικεντρωθεί καλύτερα σε άλλα πράγματα.

Όλες οι συμβουλές μας για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης