Υπεύθυνος κυκλοφορίας : MEDICINUS Παραγγελίες +0030 6937001082
Δωρεάν μεταφορικά

Search...
Close this search box.
Search...
Close this search box.

ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ερυθρότητα του προσώπου είναι συχνά προνόμιο του ευαίσθητου δέρματος. Αίμα που ανεβαίνει εύκολα στα μάγουλα, συγκίνηση, ήλιος, κρύο, αλκοόλ, ασθένειες κλπ. Αυτά μπορεί να έχουν πολλαπλή προέλευση. Η κοκκινισμένη επιδερμίδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ήπια για να διατηρηθεί η καλή υγεία του δέρματος του προσώπου, το οποίο είναι ιδιαίτερα εύθραυστο.
Τι προκαλεί την ορατή ερυθρότητα;

Η ερύθρωση (διάχυτη ερυθρότητα) και οι εξάψεις (εξάψεις) εμφανίζονται γενικά σε άτομα που κοκκινίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα ναι ή για ένα όχι μετά από ένα συναίσθημα (πουδικό ερύθημα) ή σε άτομα που έχουν οικογενειακές προδιαθέσεις ή κοκκινίζουν συχνά.

Το «ξέπλυμα» είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε ένα παροδικό κοκκίνισμα του δέρματος που συνοδεύεται από μια αίσθηση θερμότητας. Η έξαψη είναι το αποτέλεσμα μιας προσωρινής αύξησης της ροής του αίματος στα μικρά αγγεία του προσώπου, αγγεία τα οποία τα ίδια διαστέλλονται.

Το ερύθημα είναι μια ερυθρότητα του δέρματος, είναι η πιο συχνή δερματολογική βλάβη. Χαρακτηρίζεται από συμφορητική ερυθρότητα του δέρματος. Το ερύθημα μπορεί να εμφανιστεί μόνο στο πρόσωπο.

Ποιες είναι οι αιτίες αυτής της ερυθρότητας;

Οι πιο συχνές αιτίες είναι οι συναισθηματικές αντιδράσεις, η ροδόχρου ακμή, η κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών όπως το αλκοόλ και η ροδόχρου ακμή. Αυτά συχνά συνδυάζονται για να εξηγήσουν την έξαψη:

• Το συναισθηματικό ξέπλυμα είναι μια εύκολη διάγνωση. το ξέπλυμα εμφανίζεται όταν κάποιος ντρέπεται ή είναι συναισθηματικά αναστατωμένος και εξαφανίζεται εντελώς μόλις εξαφανιστεί η αιτία του άγχους.

• Ορισμένα μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα), ποτά ή αλκοόλ μπορεί να ευθύνονται για το ξέπλυμα. Συνήθως είναι εύκολο να τονιστούν και η αποφυγή τους θα αποτρέψει το ξέπλυμα.

Ο καιρός μπορεί να παίξει με το δέρμα, δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε κοκκινισμένο δέρμα τον χειμώνα, ευαίσθητο δέρμα ή όχι. Είναι φυσιολογικό το δέρμα να μυρμηγκιάζει και να σφίγγεται, το κρύο μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα στα ζυγωματικά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και κάνουν το δέρμα ευαίσθητο, ο αέρας μπορεί να τονίσει το φαινόμενο.

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες όπως η έντονη καλοκαιρινή ζέστη, μια συνεδρία στη σάουνα, το τζακούζι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ερυθρότητας στο πρόσωπο και εξανθήματα.

• Οι αλλεργίες μπορεί να ευθύνονται για έξαψη ή ξύσιμο. Το δέρμα είναι το μέρος του σώματός μας που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό, τα υλικά, τα καλλυντικά, είναι πιθανό να αντιδρά άσχημα σε επαφή με ένα προϊόν που δεν του αρέσει ή ένα ρούχο που τα υλικά του δεν συμφωνούν. Δεν υπάρχει ηλικία για να δηλώσετε αλλεργία, μπορεί να προσβληθούν παιδιά και μωρά, καθώς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Εάν το δέρμα κοκκινίζει κατά την επαφή με ένα προϊόν ή υλικό, πρόκειται για αλλεργική αντίδραση. Τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, στην περίπτωση αυτή το ερύθημα επικεντρώνεται από ένα σημείο δαγκώματος.

• Η ροδόχρους ακμή είναι μια άλλη συχνή αιτία, γενετικής και ορμονικής προέλευσης, που επηρεάζει περίπου 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από κοκκίνισμα του προσώπου αλλά και από άλλα σημάδια όπως επίμονη ερυθρότητα. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία φαίνεται να επιδεινώνει τη ροδόχρου ακμή, όπως και οι ακραίες ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες, ο πολύ ξηρός ή πολύ υγρός αέρας.

• Η ακμή μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα στο πρόσωπο. Αυτή η δερματική νόσος, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή στην εφηβεία, μπορεί επίσης να σημαδέψει το δέρμα ενηλίκων ή εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

• Μια επίθεση κνίδωσης οδηγεί σε εξανθήματα, κόκκινα μπαλώματα και κνησμό. Αυτή η συχνά γενετική ασθένεια μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανωμαλία του αίματος, σε ορισμένες ασθένειες και σε λήψη φαρμάκων. Το κρύο, η ζέστη ή τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη (που βρίσκονται σε παλαιωμένα τυριά, αλμυρά κρέατα και αλκοόλ) μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα συμπτώματα κνίδωσης.

• Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης δερματική ασθένεια που προκαλείται όταν η επιδερμίδα έχει έρθει σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Όλοι οι τύποι δέρματος μπορεί να επηρεαστούν από το έκζεμα επαφής, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ροζ πλάκες, κρούστες και φυσαλίδες που στάζουν. Ερυθρότητα εμφανίζεται συχνά στο πρόσωπο και γύρω από το μάτι. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα μωρά και τα παιδιά να προσβάλλονται από έκζεμα, αυτή η ασθένεια μπορεί να μειωθεί με την ηλικία και τον χρόνο.

• Άλλοι βιολογικοί μηχανισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική ευαισθησία: αλλοίωση του δερματικού φραγμού, οξειδωτικό στρες και υπερδραστηριότητα του δερματικού νευρικού συστήματος.

Οι εξάψεις μπορεί να είναι ενοχλητικές, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν ειδικό στη δερματολογία. Το τελευταίο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας, στην κατανόηση των εκδηλώσεων του ερυθήματος για την καλύτερη αντιμετώπιση του εξανθήματος και στην παρακολούθηση της εξέλιξής του, αποφεύγοντας τις βλάβες.

Πώς να προβλέψετε το ερύθημα στο πρόσωπο;

Η λίστα των παραγόντων ενεργοποίησης θα επιτρέψει την αποφυγή τους και τη βελτιστοποίηση των πιθανοτήτων ανακούφισης των συμπτωμάτων. Ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης των συναισθηματικών αναταραχών: να κοιμάται αρκετά, να αναπνέει βαθιά, να τεντώνεται, να ασκείται τακτικά και να επιλέγει μια ισορροπημένη διατροφή.

Μια κατάλληλη καλλυντική ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ερυθρότητας. Για να φροντίζετε σωστά το δέρμα σας και την υγεία του προσώπου σας, είναι σημαντικό να στραφείτε σε ποιοτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στον τύπο του δέρματος (λιπαρό δέρμα, μικτό δέρμα, ξηρό δέρμα κ.λπ.). Όσο λιγότερα συστατικά υπάρχουν σε μια φόρμουλα, τόσο λιγότερο το δέρμα θα δεχτεί επίθεση. Τα ουδέτερα, χωρίς άρωμα, χωρίς συντηρητικά ή επιφανειοδραστικά προϊόντα είναι οι σύμμαχοι της ευαίσθητης επιδερμίδας.

Για να φροντίσετε το ευαίσθητο δέρμα σας, θα πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας με ένα απαλό προϊόν που σέβεται την εύθραυστη φύση του δέρματος. Προτιμούμε τα προϊόντα ντεμακιγιάζ και τα απαλά καθαριστικά, αυτές οι φόρμουλες έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλούν υπερβολική πίεση στο δέρμα που μπορεί να κοκκινίσει. Είναι καλύτερο να αφαιρείτε το μακιγιάζ με ένα προϊόν που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα. Το ντεμακιγιάζ με λάδι είναι ιδιαίτερα κατάλληλο αφού η λιπαρή του υφή εξαφανίζει κάθε ίχνος μακιγιάζ και κάθε ακαθαρσίες, παρέχοντας στο δέρμα την απαλότητα και την άνεση που χρειάζεται. Το Micellar Water είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες, όπως τα έλαια ή τα γάλατα. Τονωτικές λοσιόν και ανθικά νερά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πρόσωπο για να εξαλείψουν τα ίχνη αλάτων που μπορεί να υπάρχουν στο νερό.

Το ζεστό ντους και το μπάνιο πρέπει να αποφεύγονται, το πολύ ζεστό νερό τείνει να αλλοιώνει το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και σφίξιμο, το χλιαρό νερό προτιμάται για τη διατήρηση των λιπιδίων της επιδερμίδας.

Τα τακτικά, χωρίς κόκκους απολέπιση μπορεί να είναι ευεργετικά για το δέρμα εάν χρησιμοποιηθούν με σύνεση. Τα scrubs με σωματίδια απολέπισης είναι πολύ λειαντικά για το ευαίσθητο δέρμα. Για να μην αποδυναμώσετε τον φραγμό του δέρματος, μην κάνετε περισσότερα από ένα με δύο scrub την εβδομάδα. Μετά από μια απολέπιση δέρματος, μια ενυδατική μάσκα θα ενισχύσει το ευαίσθητο δέρμα.

Για να ενυδατώσετε το δέρμα σας, οι θεραπείες κατά της ερυθρότητας είναι τέλειες, είναι μια καλή θεραπεία. Η καθημερινή ενυδάτωση επιτρέπει στο δέρμα να διατηρεί σωστά τα αποθέματα νερού του. Για να καταπραΰνουν το ευαίσθητο δέρμα, έχουν αναπτυχθεί προϊόντα περιποίησης δέρματος με πλούσια και ανακουφιστική υφή από διάφορους κατασκευαστές καλλυντικών.

Για να αποφύγετε την ερυθρότητα, είναι σημαντικό να θυμάστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία σε περίπτωση έκθεσης σε ακτίνες UV.

Θεραπεία και πρόληψη: ποιες λύσεις;

Η παρατεταμένη χρήση κρέμες κορτιζόνης στο πρόσωπο μπορεί να επισπεύσει τα ξεσπάσματα της ροδόχρου ακμής. Οι κρέμες ακμής μπορούν να στεγνώσουν υπερβολικά το δέρμα και να επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή. Επομένως, το κλειδί είναι να παραμείνετε δροσεροί όταν κάνει ζέστη έξω, να καλύπτετε και να ενυδατώνετε το δέρμα την κρύα εποχή και να αποφεύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια και τις σάουνες. Σε περίπτωση ερυθήματος που συνδέεται με ηλιακό έγκαυμα ή τσίμπημα εντόμου, για παράδειγμα, η εφαρμογή κρέμας σε σχέση με την αιτία επιτρέπει την εξαφάνιση του ερυθήματος.

Το μακιγιάζ δεν είναι λύση από μόνο του, αλλά μπορεί να βοηθήσει να καμουφλάρει κάποια ερυθρότητα. Η τεχνική των συμπληρωματικών χρωμάτων είναι αποτελεσματική, για να εξαφανιστεί η ερυθρότητα, χρησιμοποιούμε πράσινες αποχρώσεις, τα διορθωτικά sticks βοηθούν στην εξομάλυνση της επιδερμίδας, απλώνουμε το στικ στις περιοχές που επηρεάζονται από την ερυθρότητα πριν εφαρμόσουμε ένα foundation.

Εάν προς το παρόν, καμία θεραπεία δεν καθιστά δυνατή την οριστική θεραπεία της ροδόχρου ακμής, υπάρχουν λύσεις που καθιστούν δυνατή την εξάλειψη των εξάρσεων και έτσι την άμβλυνση των συμπτωμάτων, επομένως την καλύτερη αποδοχή τους: τοπικές θεραπείες, από του στόματος φάρμακα, ηλεκτροπήξη και αγγειακό laser και η στοματική οδός που ανοίγει έναν νέο άξονα.

Το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να στοιχηματίσει σε μια διατροφή πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα 3 και 9. Τα λιπαρά οξέα είναι χρήσιμα για το δέρμα, αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν στην επιδερμίδα να εξασφαλίσει καλή σφράγιση.

Τα συμπληρώματα διατροφής, σε συνδυασμό με τη χρήση κατάλληλης τοπικής φροντίδας, επαρκή θεραπεία και υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ερυθρότητας στο πρόσωπο, οι συνθέσεις τους στοχεύουν σε προβλήματα του δέρματος και ενσωματώνονται εύκολα σε μια ρουτίνα ομορφιάς. Τα συμπληρώματα διατροφής GliSODin συμβάλλουν στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού και στην καλύτερη αναδόμηση του κατεστραμμένου ιστού του δέρματος. Το GliSODin Anti-Aging είναι κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες, που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ερυθρότητα και ερύθημα στο πρόσωπο, SOD, Σιτάρι, λάδι μποράγου, κριλ, βιταμίνη D είναι τα ενεργά συστατικά που βοηθούν στα δερματικά προβλήματα.

Όλες οι συμβουλές μας για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης