Υπεύθυνος κυκλοφορίας : MEDICINUS Παραγγελίες +0030 6937001082
Δωρεάν μεταφορικά

Search...
Close this search box.
Search...
Close this search box.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ;

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Κάθε δέρμα έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιαιτερότητές του. Το δέρμα είναι ένα εύθραυστο όργανο που πρέπει να προσέχετε. Το ανοιχτόχρωμο δέρμα, το μικτό δέρμα ή το μαύρο δέρμα μπορεί να προσβληθεί ή να επηρεαστεί από ακμή. Ενήλικες ή έφηβοι, τα δερματικά προβλήματα είναι αγέραστα! Τα μαύρα ή μικτά δέρματα έχουν συγκεκριμένη σύσταση, επομένως χρειάζονται θεραπείες προσαρμοσμένες στην ιδιαιτερότητά τους.
Τι είναι η ακμή;

Αυτή η δερματική ασθένεια, φλεγμονώδης ή όχι, έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή σμήγματος και την εμφάνιση κόκκινων σπυριών, μαύρων στιγμάτων και κύστεων. Η ακμή είναι μια ασθένεια του σμηγματογόνου τριχοθυλακίου στην οποία οι σμηγματογόνοι αδένες παίζουν βασικό ρόλο. Οι σμηγματογόνοι αδένες υπάρχουν στο δέρμα, παράγουν σμήγμα, ένα φυσικό λιπαντικό. Όταν η επιδερμίδα στερείται σμήγματος, το δέρμα αισθάνεται σφιχτό, είναι πολύ ξηρό. Όταν υπάρχει πολύ σμήγμα, το δέρμα γίνεται λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή. Το βακτήριο που ονομάζεται Propionibacterium acnes, το οποίο αναπτύσσεται στους σμηγματογόνους αδένες, τείνει στη συνέχεια να πολλαπλασιάζεται έντονα, μετατρέποντας το σμήγμα σε λιπαρό οξύ που ερεθίζει το δέρμα. Σε επαφή με την επιδερμίδα δημιουργείται φλεγμονή που οδηγεί στην εμφάνιση κόκκινων και λευκών σπυριών.

Το υπερβολικό σμήγμα φράζει τους πόρους του δέρματος, αυτοί φράσσονται από μια συσσώρευση κυττάρων που σχηματίζουν μια μικρο-κομεδόνη που θα γίνει το μελλοντικό σπυράκι ακμής. Το σπυράκι μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: κωμιδόνη, σπυράκι ή μικροκύστη. Το υπερβολικό σμήγμα ονομάζεται επίσης υπερσμηγματορροία. Υπάρχουν τρεις μορφές ακμής. Η πιο κοινή μη φλεγμονώδης ακμή έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία μαύρων στιγμάτων ή μικροκύστεων. Όταν υπάρχει υπερλοίμωξη, η ακμή είναι φλεγμονώδης και παίρνει τη μορφή βλατίδων και κόκκινων σπυριών που μπορεί να είναι επώδυνα, αυτά τα σπυράκια μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε φλύκταινες αναγνωρίσιμες από την εμφάνισή τους ως αντιαισθητικά λευκά σπυράκια. Η πιο σοβαρή ακμή μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες όπως οζίδια ή οζώδεις κύστεις, χωρίς κατάλληλη θεραπεία, το δέρμα μπορεί να διατηρήσει επακόλουθα και μόνιμες ουλές. Τα σπυράκια και οι βλάβες που σχετίζονται με την ακμή εντοπίζονται συχνότερα σε περιοχές πιο πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες όπως το πρόσωπο, η πλάτη, ο λαιμός και το στήθος.

Η ιδιαιτερότητα της ακμής στο μαύρο δέρμα

Τα μαύρα δέρματα έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν υψηλότερη συγκέντρωση μελανίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για τη μελάγχρωση του δέρματος. Αυτή η ιδιαιτερότητα επιτρέπει στο μικτό δέρμα να γερνάει καλύτερα από το ανοιχτόχρωμο δέρμα, ενώ προστατεύεται επίσης από τη γήρανση που προκαλείται από τον ήλιο.

Οι κηλίδες και τα σημάδια ακμής στο μαύρο δέρμα εκδηλώνονται με την εμφάνιση περιοχών γυαλάδας, διεσταλμένους πόρους και ανομοιόμορφη επιδερμίδα. Τα χρωματιστά δέρματα, τα μαύρα ή μικτά δέρματα τείνουν να σημαδεύουν πιο εύκολα από τα ανοιχτόχρωμα ή λευκά δέρματα. Τα σημάδια στο μαύρο δέρμα είναι συνήθως πιο ανοιχτά από τη μελάγχρωση της υπόλοιπης επιδερμίδας, γεγονός που τα κάνει πιο ορατά. Τα σκούρα δέρματα είναι επομένως πιο επιρρεπή σε υπερμελάγχρωση. Αυτά τα σημεία ή σημάδια εμφανίζονται μερικές φορές μετά την εμφάνιση ενός σπυριού ακμής. Όταν η ακμή είναι φλεγμονώδης, το μαύρο δέρμα παράγει περίσσεια μελανίνης για να προστατευτεί, η οποία αφήνει ένα πιο χρωματιστό σημάδι.

Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζετε τα σπυράκια ακμής μόλις εμφανιστούν για να ελαχιστοποιήσετε τα ίχνη και τον κίνδυνο σημάδια και ουλές. Τα σημάδια μπορεί να επιδεινωθούν όταν τα σπυράκια αγγίζονται ή σκάνε τακτικά. Τα σπυράκια μπορούν να αντιμετωπιστούν εφαρμόζοντας μια θεραπεία με τη μορφή τζελ που δρα ως φραγμός έναντι κάθε βακτηριακής μόλυνσης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συνολικά, μια καθαριστική, ματ και ενυδατική περιποίηση προσώπου είναι η κατάλληλη λύση.

Μια ρουτίνα για ομοιόμορφα μαύρα δέρματα

Για να αποφύγετε τις κηλίδες, να αντιμετωπίσετε προβλήματα υπερμελάγχρωσης ή υπερβολικό σμήγμα, μερικά πράγματα είναι χρήσιμα. Τα μαύρα δέρματα δεν είναι λιγότερο ευαίσθητα, τα απαλά scrub είναι προτιμότερα από τα scrub που είναι πολύ λειαντικά. Μία απολέπιση την εβδομάδα βοηθά την επιδερμίδα να αποβάλλει σωστά τα νεκρά κύτταρα.

Η ενυδάτωση του δέρματος είναι μια απαραίτητη ρουτίνα για την ευεξία του. Τα μαύρα δέρματα είναι πράγματι πιο σμηγματορροϊκά από άλλες επιδερμίδες. Το μικτό δέρμα με τάση ακμής μπορεί να στραφεί σε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα, ματ ενυδατικές κρέμες και ορούς. Η φροντίδα του μαύρου δέρματος σημαίνει επίσης την προστασία του από τις ακτίνες του ήλιου επιλέγοντας ένα κατάλληλο αντηλιακό.

Υπάρχει προδιάθεση για ακμή, ωστόσο ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτής της δερματικής νόσου. Η τριβή λόγω των ρούχων, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, η έκθεση στον ήλιο, το άγχος και η λήψη ορισμένων ορμονικών φαρμάκων μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση ακμής.

Θεραπεία ακμής σε μαύρο ή μικτό δέρμα

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ακμής. Η απλή παρουσία κωμωδών ή μαύρων στιγμάτων είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί, αλλά μπορεί ωστόσο να εξελιχθεί γρήγορα σε μια φλεγμονώδη μορφή που ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμες ουλές. Οι πιο σοβαρές μορφές ακμής αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, με τοπική εφαρμογή με τη μορφή τζελ, κρεμών ή λοσιόν ή με λήψη από το στόμα δισκίων ή καψουλών. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν στο ξεφράξιμο των πόρων του δέρματος, στην καταπολέμηση της εμφάνισης φαγεσώρων και στην πρόληψη του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων.

Η άμεση επίδραση της διατροφής στην παρουσία ακμής δεν έχει αποδειχθεί. Ωστόσο, ο ισορροπημένος τρόπος ζωής και η υγιεινή διατροφή φαίνεται να είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για όμορφο δέρμα.

Σε συνδυασμό με θεραπείες προσαρμοσμένες στο δέρμα και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να είναι χρήσιμα για να βοηθήσουν στο ξεθώριασμα των χρωστικών κηλίδων που σχετίζονται με την ακμή. Το GliSODin Skin Radiance προάγει την ομαλή επιδερμίδα και αποτρέπει την εμφάνιση ατελειών. Οι συνθέσεις GliSODin δρουν σε συνέργεια με κρέμες και θεραπείες για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Όλες οι συμβουλές μας για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης