Υπεύθυνος κυκλοφορίας : MEDICINUS Παραγγελίες +0030 6937001082
Δωρεάν μεταφορικά

Search...
Close this search box.
Search...
Close this search box.

ΛΕΥΚΗ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα, η λεύκη επηρεάζει όλους τους τύπους δέρματος, ανδρικό ή θηλυκό, ανοιχτό ή σκούρο. Η λεύκη είναι μια πάθηση του δέρματος, υπολογίζεται ότι το 1 έως 2% του πληθυσμού επηρεάζεται από την αποχρωματισμό. Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της λεύκης και γιατί εμφανίζονται λευκές κηλίδες; Το GliSODin σας δίνει μερικές απαντήσεις.
Ποια είναι τα αίτια της λεύκης;

Από πού προέρχονται αυτές οι ορατές λευκές κηλίδες στο δέρμα; Είναι στην πλευρά των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος (μελανοκύτταρα) που πρέπει να κοιτάξουμε. Στην περίπτωση της λεύκης, τα μελανοκύτταρα εξαφανίζονται, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση αυτών των αποχρωματισμένων περιοχών. Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν πράγματι μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν λεύκη. Εάν γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση λευκών κηλίδων οφείλεται στην εξαφάνιση των μελανοκυττάρων, υπάρχουν αρκετές υποθέσεις που εξηγούν την ανώμαλη καταστροφή αυτών των κυττάρων:

  • Γενετικές αιτίες: άτομα που έχουν κρούσμα λεύκης στην οικογένειά τους είναι πιο πιθανό να προσβληθούν, αυτό θα αφορούσε το 30% των περιπτώσεων.
  • Αυτοάνοσα αίτια: Τα άτομα με λεύκη παράγουν μη φυσιολογικά αντισώματα που στοχεύουν τα μελανοκύτταρα και τα καταστρέφουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαπιστώνεται ότι τα άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση του δέρματος έχουν επίσης μια άλλη αυτοάνοση ασθένεια ταυτόχρονα, όπως η νόσος του Adison ή ο διαβήτης τύπου 1. Περίπου το 30%* των περιπτώσεων σχετίζεται με αυτοάνοση διαταραχή. -ανοσοποιητικός θυρεοειδής αδένας
  • Συσσώρευση ελεύθερων ριζών: μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με λεύκη έχουν ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα ελεύθερων ριζών. Αυτά τα φυσικά απόβλητα του σώματος, που υπάρχουν σε πολύ μεγάλο αριθμό, οδηγούν στην αυτοκαταστροφή των μελανοκυττάρων.

 

Σε άτομα με προδιάθεση για λεύκη, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αυτής της αποχρωματισμού. Το έντονο στρες, ένα συναισθηματικό σοκ, μια δερματική πάθηση όπως μια πληγή, ένα κόψιμο ή ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κηλίδων λεύκης.

Τα σημάδια της λεύκης

Οι πρώτες κηλίδες λεύκης εμφανίζονται συχνά στα χέρια, το πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια. Οι κηλίδες είναι λευκές με καλά καθορισμένα περιγράμματα. Αυτά τα αποχρωματισμένα σημεία μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και στους βλεννογόνους. Τα μαλλιά και τα μαλλιά μπορούν επίσης να ασπρίσουν εάν βρίσκονται στο επίπεδο των λευκών κηλίδων, στην περίπτωση αυτή η μελανίνη απουσιάζει από τους θύλακες των τριχών. Το μέγεθος των εργασιών μπορεί να διαφέρει. Αν και ανώδυνα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν αίσθημα καύσου ή κνησμού όταν εμφανίζονται οι κηλίδες. Υπάρχουν δύο τύποι λεύκης. Το τμηματικό ορίζεται από επιθέματα λεύκης που εντοπίζονται. Ο δεύτερος τύπος: ο μη τμηματικός αναπτύσσεται σε μια μεγαλύτερη περιοχή του σώματος, η οποία μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος. Αυτές οι λευκές κηλίδες είναι πιο ορατές σε μαύρους και σκουρόχρωμους τόνους δέρματος. Οι σκοτεινοί φωτότυποι είναι λοιπόν οι πρώτοι που επηρεάζονται από τον ψυχολογικό αντίκτυπο και την ανάγκη για θεραπεία στη δερματολογία.

Είναι ένας γιατρός που κάνει τη διάγνωση της λεύκης με απλή εξέταση του δέρματος. Μια εξέταση αίματος μπορεί μερικές φορές να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής δεν έχει άλλα αυτοάνοσα νοσήματα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα συμπτώματα της αποχρωματισμού.

Αντιμετωπίστε τη λεύκη

Δεν υπάρχει θεραπευτική θεραπεία για την πλήρη εξάλειψη της λεύκης.

Υπάρχουν λύσεις για τη μείωση της ορατότητας των λευκών κηλίδων:

 

Τοπικές θεραπείες και θεραπεία με κορτικοστεροειδή: διαφορετικοί τύποι κρεμών επιτρέπουν στο δέρμα να ξαναχρωματιστεί. Τοπικές θεραπείες που περιέχουν ανοσοτροποποιητικά δραστικά συστατικά βοηθούν στην επανάληψη της μελάγχρωσης των λευκών κηλίδων.

 

Η φωτοθεραπεία είναι η απαραίτητη θεραπεία στο πλαίσιο της επαναμελάγχρωσης της λεύκης. Τα άτομα με λευκές κηλίδες εκτίθενται στο φως από τις λάμπες UVB. Η ακτινοβολία διεγείρει την επαναμελάγχρωση των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος. Απαιτούνται 2 έως 3 συνεδρίες φωτοθεραπείας την εβδομάδα για τουλάχιστον 6 μήνες για να αναμένονται αποτελέσματα. Συνιστάται να μην υπερβείτε τις 400 συνεδρίες θεραπείας.

 

Η μεταμόσχευση μελανοκυττάρων είναι μια χειρουργική επέμβαση. Αυτή η τεχνική συνίσταται στη μεταμόσχευση μελανοκυττάρων από υγιείς περιοχές του δέρματος του ασθενούς σε λευκές κηλίδες και αποχρωματισμένες περιοχές. Αυτή η λύση προορίζεται μόνο για σταθερή και μικρής κλίμακας λεύκη.

Μειώστε την εμφάνιση των λευκών κηλίδων

Η GliSODin έχει αναπτύξει το συμπλήρωμα διατροφής V-SOD για την υποστήριξη του αποχρωματισμένου δέρματος και τη μείωση της ορατότητας των λευκών κηλίδων. Η πατενταρισμένη φόρμουλα περιέχει Melon SOD σε συνδυασμό με πρωτεΐνη σιταριού. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η τακτική λήψη συμπληρωμάτων διατροφής συνοδεύεται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι κάψουλες V-SOD παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες (εν μέρει υπεύθυνη για τη λεύκη). Μια κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2021 δείχνει την αποτελεσματικότητα της προστατευμένης γλιαδίνης SOD όταν συνδυάζεται με συνεδρίες φωτοθεραπείας που στοχεύουν στη μείωση των λευκών κηλίδων στο δέρμα. Το 80% των χρηστών GliSODin παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της λεύκης τους. Το V-SOD θα επέτρεπε την επαναμελάγχρωση των αποχρωματισμένων περιοχών έως και 20% μετά από 6 μήνες συμπλήρωσης και σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία UVB έναντι μόνο 9% χωρίς τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

 

 

*Ο Dr. M. Ben Salem DrI. Oueslati Dr M. Yazidi DrF. Chaker Professor M. Chihaoui. Αυτοάνοσα νοσήματα που σχετίζονται με διαβήτη τύπου 1

Όλες οι συμβουλές μας για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης