Υπεύθυνος κυκλοφορίας : MEDICINUS Παραγγελίες +0030 6937001082
Δωρεάν μεταφορικά

Search...
Close this search box.
Search...
Close this search box.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΗ;

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η δερματοπάθεια, η λεύκη δεν είναι πάντα γνωστή. Οι λευκές κηλίδες που σημαδεύουν το σώμα των προσβεβλημένων ατόμων αντιστοιχούν σε αποχρωματισμένες περιοχές. Το GliSODin εξηγεί σε τι συνίσταται αυτή η πάθηση του δέρματος για να την κατανοήσουμε καλύτερα. Η τοπική φροντίδα, οι θεραπείες, η φωτοθεραπεία και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό για να μειώσουν την ορατότητα της λεύκης.
Λεύκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα

Αυτή η πάθηση του δέρματος παίρνει τη μορφή λευκών κηλίδων στο δέρμα. Η λεύκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή προκύπτει από μη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αποχρωματισμένες περιοχές, που αντιστοιχούν σε λευκές κηλίδες στο δέρμα, μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος: πρόσωπο, πόδια, χέρια. Ανάλογα με τον τύπο και την εξέλιξη της λεύκης, οι κηλίδες μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένες, οβάλ, ακανόνιστες ή τέλεια οριοθετημένες. Η αποχρωματισμός μπορεί να εντοπιστεί σε μια αρκετά περιορισμένη περιοχή του σώματος ή, αντίθετα, μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος. Ο αποχρωματισμός μπορεί να είναι μερικός, οι πληγείσες περιοχές μπορεί επίσης να είναι εντελώς λευκές, ακόμη και σε αντίθεση με το φυσικό χρώμα του δέρματος. Αυτό το φαινόμενο είναι το αντίθετο της υπερμελάγχρωσης, μια περίπτωση στην οποία η μελανίνη, η καφέ χρωστική ουσία του δέρματος, προκαλεί την εμφάνιση καφέ κηλίδων.

Η προέλευση αυτής της πάθησης του δέρματος προέρχεται από την καταστροφή των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για το χρώμα και τη μελάγχρωση του δέρματος. Ελλείψει αυτών των κυττάρων, το δέρμα λευκαίνει. Μαλλιά, γενειάδα, μουστάκι, φρύδια ή άλλες τρίχες μπορεί επίσης να επηρεαστούν από τη λεύκη και μπορεί να ασπρίσουν εάν βρίσκονται σε περιοχή που επηρεάζεται από αποχρωματισμό. Η αποχρωματισμός του δέρματος διαγιγνώσκεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με μια λάμπα Wood. Ο δερματολόγος χρησιμοποιεί το μπλε φως που εκπέμπει η λάμπα για να καθορίσει το περίγραμμα των κηλίδων και την έντασή τους. Η λεύκη μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις για τους πάσχοντες.

Τα διάφορα είδη λεύκης

Η λεύκη δεν επηρεάζει όλα τα σώματα με τον ίδιο τρόπο και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

  • Η μη τμηματική ή γενικευμένη λεύκη είναι η πιο κοινή μορφή. Μερικές φορές μιλάμε για τη χυδαία μορφή (άκου γενικά). Τα σημεία που αφήνονται στο δέρμα μπορεί να είναι περίπου συμμετρικά, σε αυτή την περίπτωση φτάνουν και στις δύο πλευρές του σώματος. Η γενικευμένη λεύκη εξελίσσεται με απρόβλεπτο τρόπο, τα λευκά μπαλώματα μπορούν να εξαπλωθούν με πολύ τυχαίο ρυθμό.
  • Η τμηματική ή εντοπισμένη λεύκη επηρεάζει μόνο ορισμένες περιοχές του σώματος. Αυτή η εντοπισμένη μορφή αναπτύσσεται πιο συχνά σε παιδιά ή εφήβους. Προσβάλλεται μόνο η μία πλευρά του σώματος και το σημείο παίρνει την όψη ταινίας. Η τμηματική λεύκη μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, μερικές φορές σε λίγες εβδομάδες, στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί χωρίς να προχωρήσει στη συνέχεια.
  • Αντίθετα, η λεύκη universalis επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Το δέρμα και τα μαλλιά επηρεάζονται από το φαινόμενο της αποχρωματισμού σε όλη την επιφάνεια του σώματος.

 

Η λεύκη του βλεννογόνου είναι μια μορφή αποχρωματισμού που επηρεάζει μόνο τους βλεννογόνους όπως τα χείλη ή τα γεννητικά όργανα.

What are the causes of skin depigmentation?

Αν πιστεύαμε για πολύ καιρό ότι η λεύκη ήταν μια ψυχοσωματική ασθένεια, τώρα ξέρουμε ότι αυτή η δήλωση είναι ψευδής. Το άγχος μπορεί πράγματι να επιδεινώσει ή ακόμα και να προκαλέσει ορισμένες λεύκες, αλλά δεν είναι αυτή η αιτία της νόσου. Η προέλευση είναι πληθυντική και πολυπαραγοντική.

Η αυτοάνοση προέλευση είναι η πιο κοινή αιτία. Έχει εντοπιστεί μια σχετικά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της λεύκης και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, τα προβλήματα του θυρεοειδούς ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από το φαινόμενο της αποχρωματισμού του δέρματος παράγουν μη φυσιολογικά αντισώματα, τα οποία επιτίθενται στα δικά τους κύτταρα: τα μελανοκύτταρα στοχοποιούνται και καταστρέφονται από τον οργανισμό κατά λάθος. Στερώντας τα κύτταρα που δίνουν στο δέρμα το χρώμα του, το σώμα δεν μπορεί πλέον να παράγει χρωστικές και το δέρμα γίνεται εντελώς λευκό.

Διαφορετικές μορφές στρες, όπως ψυχολογικό στρες, που σχετίζεται με ασθένεια, εγκυμοσύνη ή χειρουργική επέμβαση θα μπορούσαν να προάγουν την εμφάνιση της λεύκης. Ωστόσο, αυτή η επίδραση φαίνεται να είναι αρκετά σχετική.

GliSODin food supplements to support vitiligo treatments

Scientific studies point out that people affected by vitiligo could accumulate free radicals abnormally . These disrupt the usual functioning of the cellular system and destroy melanocytes . Intense stress causes a significant production of free radicals and it seems that stress can aggravate vitiligo.

 

 

GliSODin has developed the food supplement V-SOD to support depigmented skin and reduce the visibility of white spots. The patented formula contains Melon SOD combined with wheat protein. For greater effectiveness, regular intake of food supplements is accompanied by a healthy lifestyle and a balanced diet.

V-SOD capsules provide the body with antioxidants that help reduce the damage caused by oxidative stress (partly responsible for vitiligo ). A clinical study carried out in 2021 shows the effectiveness of protected gliadin SOD when combined with phototherapy sessions aimed at reducing white spots on the skin. 80% of GliSODin users observed positive results on the evolution of their vitiligo. V-SOD would allow a repigmentation of the depigmented areas up to 20% after 6 months of treatment and in accompaniment of phototherapy with UVB treatment against only 9% without taking food supplements.

Όλες οι συμβουλές μας για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης